BRUSSEL - De Europese Unie heeft een vliegverbod opgelegd aan alle vliegmaatschappijen uit Angola. De maatschappijen vliegen met onveilige toestellen.

Ook maatschappij Siem Reap Airways uit Cambodja mag niet meer landen. De bedrijven zijn vrijdag toegevoegd aan de Europese zwarte lijst van onveilige luchtvaartmaatschappijen.

De Europese Commissie maakt sinds enkele jaren een zwarte lijst. Anders dan Brusselse bronnen eerder meldden, staan er geen Europese bedrijven op de lijst. De vliegverboden treffen vooral Afrikaanse en Aziatische maatschappijen.

Gabon

De lijst, inmiddels twaalf kantjes lang, bevat alle maatschappijen uit Indonesië, Equatoriaal Guinea, Kirgizië, Liberia, Sierra Leone, Swaziland, Gabon en Congo.

Gevoelig

Daarnaast zijn er volledige vliegverboden voor zeven maatschappijen, waaronder drie uit Oekraïne.

De lijst ligt politiek erg gevoelig in sommige landen. Zo is de Indonesische regering al tijden ontstemd dat de nationale maatschappij Garuda wordt geweerd. De Indonesische president heeft een staatsbezoek aan Nederland uitgesteld, omdat hij niet met een nationaal Garuda-toestel mag landen.

De lijst is te zien op http://ec.europa.eu/transport/air-ban.