VENLO - Politie, brandweer, sociale recherche en andere gemeentelijke diensten hebben donderdagavond in de binnenstad van Venlo een grote controleactie gehouden. Doel was het terugdringen van de drugscriminaliteit en -overlast. Het was voor het eerst dat Venlo een dergelijke grote veegactie op touw zette.

De ongeveer dertig medewerkers die bij de actie betrokken waren, controleerden tientallen horecagelegenheden in de binnenstad. Van deze zaken bleek na aanvang van de actie "plotseling" een kwart zijn deuren te hebben gesloten. Vier mensen werden opgepakt, onder meer wegens drugshandel, bedreiging of illegaal verblijf in Nederland.

De politie schreef 86 processen-verbaal uit, variërend van brandgevaarlijke toestanden, illegale terrassen, overlast door scooters tot en met wildparkeren. Eén zaak moest zijn deuren sluiten. Verder nam de politie softdrugs en een vuurwapen in beslag.

Oude Fiat

Ook vond de brandweer in een horecapand aan de Maaskade een oude Fiat 500, die wegens het brandgevaar van de benzine op last van de brandweer uit de zaak werd verwijderd.

Venlo is tevreden over de resultaten van de actie, temeer omdat het voor het eerst was dat er zo uitgebreid en in samenwerking tussen verschillende diensten werd gecontroleerd. "Dat leverde een duidelijke meerwaarde op", zei een woordvoerder van de gemeente vrijdag.

Hektor

De actie had plaats in het kader van het plan Hektor, een project om een dam tegen de toenemende drugscriminaliteit op te werpen. Drugscriminelen veroorzaken niet alleen veel overlast op straat, maar kopen ook veel panden op vanwaaruit ze handel in soft- en harddrugs drijven. Daardoor dreigt de binnenstad te verloederen. Venlo trekt veel drugstoeristen uit Duitsland.