DEN HAAG - Koningin Beatrix heeft de Amsterdamse advocaat Eberhard van der Laan vrijdag benoemd tot minister voor Wonen, Wijken en Integratie. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst laten weten.

Eberhard volgt Ella Vogelaar op, die donderdag opstapte nadat de PvdA-partijleiding het vertrouwen in haar had opgezegd.

De juist benoemde minister wilde vrijdagochtend nog geen inhoudelijk commentaar geven op zijn snelle benoeming.

"Ik ga me nu inwerken'', zei hij alleen, toen hij Huis ten Bosch verliet.

Gezag

Volgens de PvdA-top was Vogelaar haar gezag kwijtgeraakt en kon zij daardoor geen succesvol integratiebeleid meer op poten zetten.

Eberhard van der Laan was in de jaren negentig de fractievoorzitter van de PvdA in Amsterdam. Daar toonde hij een enorme vernieuwingsdrang en trok hij de partij uit de verkiezingsnederlaag van 1990.

Moderne sociaaldemocraat

De beoogde bewindsman noemt zichzelf een "moderne sociaaldemocraat". Hij sloot in 1983 cum laude zijn rechtenstudie af en richtte begin jaren negentig zijn eigen advocatenkantoor op. De raadsman is een expert op het gebied van publiek-private samenwerking.

Fractievoorzitter Manon van der Garde van de Amsterdamse PvdA prijst Van der Laan als een "doorpakker die dingen kan afmaken" en een "scherpe debater mee wie je goed zaken kan doen".

Eberhard van der Laan