'Hillary Clinton genoemd voor Buitenlandse Zaken' (video)

WASHINGTON - De Democratische senator Hillary Clinton wordt genoemd als minister van Buitenlandse Zaken in het nog te vormen kabinet van de toekomstige Amerikaanse president Barack Obama.

Dit hebben het Amerikaanse tv-station NBC en de krant The Washington Post donderdag (plaatselijke tijd) gemeld.

Clinton, echtgenote van ex-president Bill Clinton, en Obama hadden elkaar een lange strijd geleverd om de presidentskandidatuur van de Democratische Partij. Op het beslissende partijcongres sprak Clinton echter uiteindelijk haar steun uit voor Obama.

Wonden

Volgens waarnemers zou een benoeming van Clinton op het State Department de wonden binnen de Democratische Partij kunnen helpen helen. Menig Hillary-aanhanger is verbolgen over het feit dat Obama haar passeerde bij de aanwijzing van een vicepresidentskandidaat en koos voor Joe Biden.

De bron van het NBC-bericht zijn twee adviseurs van Obama, die niet met naam genoemd willen worden. Clintons kantoor zei in een reactie desgevraagd dat het aan Obama is wie hij in de functie benoemt. Clinton dient momenteel haar tweede ambtstermijn uit als senator voor de staat New York.

Kerry

Naast Clinton wordt John Kerry genoemd voor Buitenlandse Zaken die in 2004 de presidentsverkiezingen verloor van George Bush, evenals de Republikeinse senator Chuck Hagel en de gouverneur van New Mexico, Bill Richardson, die onder Bill Clinton VN-ambassadeur was.

Tip de redactie