DEN HAAG - De partijleiding van de PvdA heeft donderdagavond het vertrouwen opgezegd in minister Ella Vogelaar. Dat is de reden dat de bewindsvrouw voor Wonen, Wijken en Integratie opstapt.

Dat heeft Vogelaar donderdagavond gezegd in een verklaring op haar terugtreden. Ze zei zich niet te herkennen in de kritiek van haar partij. Wel gaf ze toe dat de beeldvorming rond haar persoon slecht was.

"Ik had deze klus graag afgemaakt", aldus een teleurgestelde Vogelaar.

Vertrouwensbreuk

Vogelaar is haar gezag kwijtgeraakt en kon daardoor geen succesvol integratiebeleid meer op poten zetten. Dat is de belangrijkste oorzaak voor de vertrouwensbreuk tussen Vogelaar en de PvdA-top. Partijleider Wouter Bos heeft dat donderdagavond gezegd.

Hij heeft samen met fractievoorzitter Mariëtte Hamer en Lilianne Ploumen het vertrouwen in Vogelaar opgezegd. Volgens Bos was er een situatie ontstaan waarin het voor haar niet langer mogelijk was "gezagsvol en effectief" op te treden.

De partijleider toonde begrip voor de boosheid en teleurstelling van de afgetreden minister, maar voegde eraan toe dat ze hadden gemeend dat het wel verstandiger was om met iemand anders verder te gaan.

Harmonie

Het aftreden van de minister (Wonen, Wijken en Integratie) was al gepland, alleen nog niet nu. De bedoeling was om haar rond dit weekeinde "in redelijke harmonie" haar functie te laten neerleggen. Dat is donderdagavond echter misgelopen.

Dat hebben ingewijden in de PvdA donderdag gezegd. Er zou "een georganiseerd plan" klaarliggen. Een Tweede Kamerlid van de sociaal democraten noemt het vertrek van Vogelaar "heel logisch". De ophef rond het intrekken van het plan om Antilliaanse probleemjongeren apart te registreren was "uiteindelijk de druppel".

Kritiek

Vogelaar liet weten zich niet in de kritiek van de partijleiding te herkennen. “Ik ben in staat geweest om financiële middelen te regelen voor de wijkenaanpak. Ook is het gelukt gemeenten en corporaties een gemeenschappelijke agenda te laten samenstellen."

De minister hekelde in de persverklaring de koers van de PvdA op het gebied van integratie. Volgens haar ligt het accent teveel op een harde aanpak. “Ik ben ervan overtuigd dat die aanpak tweeledig moet zijn. Aan de ene kant grenzen stellen en aan de andere kant perspectief bieden. Dat hoort bij de kernwaarden van de sociaal democratie."

Vogelaar-heffing

"Wij hopen dat met het vertrek van minister Vogelaar ook de Vogelaar-heffing verdwijnt", zei voorzitter Willem van Leeuwen van de koepel van woningcorporaties Aedes donderdagavond. Van Leeuwen reageerde hiermee op het aftreden van Vogelaar.

Het fonds waarop van Leeuwen doelt, is ingesteld door de minister. De woningcorporaties moeten hierin geld storten waarmee het opknappen van de zogenoemde Vogelaar-wijken of prachtwijken wordt bekostigd. De corporaties zijn hier altijd tegenstander van geweest.

Opvolger

De PvdA presenteert vrijdag al een opvolger voor Vogelaar. Het gaat waarschijnlijk niet om de stadsdeelvoorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart Ahmed Marcouch, wiens naam donderdag hardnekkig de ronde deed.

RTL Nieuws meldde na middernacht dat de opvolger vermoedelijk oud-fractievoorzitter Eberhard van der Laan van de PvdA in Amsterdam is.