BRUSSEL - De Belgische premier Yves Leterme wil een gesprek onder vier ogen met eurocommissaris Neelie Kroes na haar verwijt dat hij "een leugen" heeft verteld over de gang van zaken bij de reddingsoperatie van Fortis.

Leterme wil het met de Nederlandse eurocommissaris hebben over haar "woordgebruik ten aanzien van een eerste minister van een Europese lidstaat".

De premier zei dat donderdag in het Belgisch parlement, waar hij onder vuur kwam te liggen van de oppositiefracties. Die wierpen hem daarop voor de voeten dat hij de verantwoordelijkheid op iemand anders af probeert te schuiven.

Staatssteun

België, Nederland en Luxemburg besloten eind september ruim 11 miljard euro in het noodlijdende Fortis te pompen, om een faillissement te voorkomen. Kroes moet als eurocommissaris voor Concurrentie beoordelen of hierbij sprake was van verboden staatssteun. Ze heeft de drie landen gesommeerd met meer informatie op de proppen te komen.

Leterme zei zondag dat de Europese Commissie tijdens het weekend van de Fortisonderhandelingen niet bereikbaar was om te helpen bij de afhandeling van het dossier. Maar volgens Kroes zoog hij dat uit zijn duim. Volgens haar waren haar medewerkers het hele weekend op hun post.

Bellen

Bovendien, zo verklaarde ze woensdag tijdens een persconferentie, beschikt zijzelf over diverse mobiele telefoons. Leterme kon haar dus altijd bellen.

De Belgische premier zei donderdag dat hem was verteld dat de commissie in het bewuste weekend niet beschikbaar was. Maar de oppositie liet geen spaan heel van zijn verdediging. "U probeert de geschiedenis te herschrijven om uw leugens beter te verbergen", aldus een Kamerlid van de groenen.