ROME - Een vader in Italië mag stoppen met het toedienen van kunstmatige voeding aan zijn dochter die al meer dan zestien jaar in coma ligt. Dat heeft de Italiaanse Hoge Raad donderdag bepaald.

Het is de eerste keer dat het hoogste rechtscollege in Italië bepaalt dat het op deze manier beëindigen van het leven van iemand in onomkeerbaar coma is geoorloofd. De uitspraak is een mijlpaal in het overwegend katholieke land, dat verdeeld was over de zaak die draaide om het recht op sterven.

De 37-jarige dochter Eluana Englado ligt in een ziekenhuis in het noorden van Italië. Ze raakte in onomkeerbaar coma door een auto-ongeluk in 1992. Haar vader streed jarenlang voor een waardige dood van zijn dochter.

Uitzonderlijk

De zaak houdt Italië al jaren bezig. Euthanasie is in Italië verboden en mag alleen in zeer uitzonderlijke gevallen worden toegepast.

Het dagblad van de Italiaanse Katholieke Kerk, Avvenire, beschuldigde de Hoge Raad na het oordeel van necrofilie. Het Vaticaan sprak over een rechtvaardiging voor euthanasie.