DEN HAAG - Buitenlanders die het Nederlanderschap willen verwerven zijn vanaf 2010 flink duurder uit. Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie wil de tarieven voor naturalisatie in veel gevallen ruimschoots verdubbelen.

Ook moet vanaf 1 januari 2010 worden betaald voor de naturalisatie van minderjarigen. Albayrak heeft dat donderdag gemeld aan de Tweede Kamer. Minderjarige vreemdelingen kunnen nu nog gratis meeliften met hun vader of moeder die een Nederlands paspoort aanvraagt.

Hirsch Ballin verhoogt de leges omdat hij alle gemaakte kosten wil doorberekenen aan een vreemdeling die Nederlander wordt. In zijn algemeenheid geldt nu dat leges slechts 36 procent van de werkelijke kosten dekken. Dat leidt tot tekorten op de begroting van zijn departement.

Bijstandsniveau

Het verkrijgen van een Nederlands paspoort kost straks 552 euro per persoon. Momenteel betalen vreemdelingen die rond of onder het bijstandsniveau zitten, 243 euro aan leges voor hun naturalisatie.

Buitenlanders die meer verdienen, betalen nu 366 euro. De minister heeft besloten de tweedeling in een hoog en een laag tarief af te schaffen.

Minderjarigen moeten straks 83 euro aan leges betalen.