DEN HAAG - Nederland wil de Verenigde Staten actief ondersteunen bij een snelle sluiting van de Amerikaanse militaire gevangenis in Guantanamo Bay. Niet door gevangenen op te nemen in Nederland, maar door eventueel een rol te spelen in de berechting van de verdachten.

Dat zei minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) donderdag in de Tweede Kamer tijdens de behandeling van zijn begroting voor 2009.

Samen met zijn collega Ernst Hirsch Ballin (Justitie) bekijkt hij of het mogelijk is verdachten van misdaden tegen de menselijkheid voor het Internationale Strafhof in Den Haag te brengen.

Obama

De bewindsman hoopt dat de sluiting een van de eerste daden zal zijn van de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama. Die heeft al verklaard dat hij het detentiekamp, waar nog enkele honderden terreurverdachten verblijven, wil sluiten.

Proces

Ze zitten meestal al jaren vast zonder enige vorm van proces. Nederland heeft de VS meerdere malen opgeroepen de gevangenis te sluiten.

Probleem is onder meer dat de landen van herkomst van de verdachten hen niet meer willen terugnemen. Ook andere landen staan hier niet om te springen. Vorig jaar gaven Verhagen en een Kamermeerderheid al aan dat zij daar ook tegen zijn, omdat ze vinden dat de VS het probleem zelf gecreëerd hebben.

Bin Laden

Volgens Verhagen kunnen de verdachten volgens het Amerikaanse recht worden berecht. Maar degenen die van misdaden tegen de menselijkheid worden verdacht, zoals Osama bin Laden, ziet hij het liefst in Den Haag. Saillant is dat de VS het ICC niet erkennen. Maar dat hoeft volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken geen belemmering te zijn voor uitlevering van verdachten.

Daarnaast komen binnenkort van internationale en onafhankelijke juridische deskundigen met aanbevelingen over veranderingen van het internationaal recht met betrekking tot terrorisme.

Ze kijken onder meer naar een juridische definitie van terrorisme en naar mogelijkheden voor vervolging. Het team wordt onder meer betaald via het mensenrechtenfonds.