DEVENTER - Archeologisch onderzoek heeft in Deventer sporen van een duizend jaar oude ambachtswijk blootgelegd. Dat heeft de gemeente Deventer vrijdag gemeld. De ontdekking werd gedaan bij een archeologisch onderzoek aan de Bruynssteeg, waar een appartementencomplex moet verrijzen.

Duizend jaar geleden was Nederland zeer dun bevolkt en waren er slechts enkele steden, zoals Tiel, Nijmegen, Zutphen en Deventer. In Deventer woonden in die tijd ongeveer 2000 tot 2500 mensen. Uit deze periode zijn in de Bruynssteeg resten gevonden van houten woningen en werkplaatsen. De locatie werd intensief gebruikt voor bewoning en ambachtelijke activiteiten.


De eerste sporen van baksteen dateren uit de veertiende eeuw

Open haardvuur

De houten woningen hadden lemen vloeren en een open haardvuur. De huizen staan haaks op de straat, waaruit is af te leiden dat de loop van de straat in elfhonderd jaar nauwelijks is veranderd.


In de wijk werd onder meer gewerkt met leer, ijzer, brons en wol

Ook groeven archeologen sporen van hutkommen op. Dit zijn half in de grond verzonken houten gebouwtjes die werden gebruikt als werkplaats. In de wijk werd onder meer gewerkt met leer, ijzer, brons en wol.


De locatie werd intensief gebruikt voor bewoning en ambachtelijke activiteiten

Baksteen

De eerste sporen van baksteen dateren uit de veertiende eeuw. Uit die periode komt ook een bronzen kookpot die helemaal gaaf uit de grond kwam. Volgens stadsarcheoloog M. Bartels is dit een zeer bijzondere vondst omdat zulke ongeschonden potten zelden worden gevonden.