DUBAI - De in Qatar gevestigde Arabische satellietzender Al-Jazeera heeft vrijdag een naar eigen zeggen nieuwe boodschap van de verdreven president Saddam Hussein aan het Iraakse volk uitgezonden. De boodschap zou vier dagen geleden zijn opgenomen.

Op de geluidsband roept de man die Saddam zou zijn het Iraakse volk op de bezittingen van de staat en van zijn ontbonden Baath-partij te bewaken totdat "alles weer normaal is". Hij noemde het noodzakelijk zelfs degenen die "het land verraadden" door samen te werken met de Amerikaanse bezetters te "redden". De spreker riep ook op tot verzet tegen de Amerikaanse bezetting en gaf 27 juli op als datum waarop zijn boodschap was opgenomen.

De nieuwe band is de zesde die de Arabische televisiezender toeschrijft aan Saddam sinds die op 9 april werd verdreven. Dinsdag zond nieuwszender Al-Arabiya in Dubai een geluidsopname uit van een spreker die zei Saddam te zijn en de dood van zonen te betreuren. Amerikaanse inlichtingendiensten vermoeden dat de opnames authentiek zijn.