DEN HAAG - Nederland is niet van plan nu meer militairen naar Uruzgan te sturen of ze daar langer te houden dan eind 2010, zoals is afgesproken.

Dat gebeurt ook niet als de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama daar straks om vraagt. Maar als er na die tijd nadere behoeftes in Afghanistan zijn, is Nederland bereid daarover na te denken.

Dat stelde minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) voorafgaand aan de behandeling van zijn begroting voor 2009, donderdag in de Tweede Kamer. De bewindsman benadrukt dat Nederland al een forse bijdrage levert in Afghanistan op het terrein van veiligheid, ontwikkeling en diplomatie. "We hebben ons deel meer dan genomen", zei de bewindsman.

Irak

Obama heeft aangekondigd meer Amerikaanse militairen naar Afghanistan te sturen, die hij onder meer uit Irak zal overhevelen. De verwachting is dat de Amerikanen ook op de Europese Unie een beroep zullen doen meer troepen te leveren voor de ISAF-missie van de NAVO.

Verhagen vindt een grotere inspanning van de EU in Afghanistan "evident". Maar de vraag of er meer of langer Nederlandse militairen naar Afghanistan moeten, is wat Verhagen betreft nu niet aan de orde. "Nederland is in Uruzgan 'lead nation' tot augustus 2010 en zal dan afbouwen en in december 2010 weg zijn." De ontwikkelingsrelatie gaat daarna nog wel jaren door.

Behoeftes

Als tegen die tijd nieuwe behoeftes zijn, op wat voor terrein ook, sluit Verhagen niet uit dat Nederland hieraan bijdraagt. Hij vindt het moeilijk antwoord te geven op de vraag of er dan ook Nederlandse militairen nodig zijn.

"Ik weet niet hoe de situatie in Afghanistan op dat moment is. Ik kan niet in de toekomst kijken. We werken hard aan een grotere inzet van de Afghanen zelf in de veiligheidssituatie en het bestuur. We weten niet hoe dit ervoor staat in 2010."

Taken

Hij kan zich wel enige taken voorstellen voor Nederland en wijst erop dat kleinere aantallen Nederlandse militairen nu ook al in het zuidelijke Kandahar en de hoofdstad Kabul zitten.