TOKIO - Vlak voordat de vissers zouden uitvaren, heeft Japan besloten af te zien van het doden van vijftig bultrugwalvissen bij de Zuidpool. Daarmee zwicht het Aziatische land voor druk die werd uitgeoefend door Australië en milieuactivisten.

"We zullen dit seizoen opnieuw afzien van het vangen van bultruggen", aldus een functionaris van het Japanse Visserij Bureau. Vorig jaar maakte Japan bekend dat het voor het eerst in veertig jaar weer jacht wilde maken op de zeldzame walvissen.

Druk

Destijds zag het land uiteindelijk af van het plan. Dit jaar dook het opnieuw op, maar zwichtte Japan opnieuw voor druk van buitenaf.

Japan, Noorwegen en IJsland zijn de enige landen die walvisjacht toestaan. Vorig jaar doodden Japanse vissers 551 walvissen, ongeveer de helft van de geplande hoeveelheid. Het ging om andere soorten dan de bultrug.

Onderzoek

De Japanse walvisvangst vloeit voort uit mazen in de tekst van het internationale verbod uit 1986. Dat staat wetenschappelijk onderzoek toe ook al leidt dat tot de dood van de walvis. Vlees van walvissen is populair op menukaarten van restaurants in Japan.

In een reactie op het besluit van Japan om te stoppen met het harpoeneren van bultruggen, maakte milieuorganisatie Greenpeace bekend dat het dit jachtseizoen geen schip naar de wateren rond Antarctica stuurt.

In het verleden probeerde de organisatie de walvisvangst te documenteren en dwarsbomen. Daarbij werden onder meer rubberbootjes ingezet.

Greenpeace

Een woordvoerder van Greenpeace zei dat het besluit om het komende jachtseizoen geen acties te voeren in het Zuidpoolgebied is genomen wegens "positieve veranderingen" in Japan. De organisatie constateert dat steeds meer Japanners tegen de walvisvangst zijn.

Daarnaast zou er in de afgelopen negen jaar voldoende bewijs zijn verzameld van de praktijken van Japanse walvisvissers. De meer militante milieuorganisatie Sea Shepherd heeft een ander standpunt dan Greenpeace. Sea Sheperd kondigde eerder deze week al aan dat het doorgaat met actievoeren in het Zuidpoolgebied.