UTRECHT - Bedrijfsartsen presenteren komende maand een eigen elektronisch patiëntendossier (EPD). Dat heeft het weekblad Medisch Contact donderdag gemeld.

De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) zou liever toegang hebben tot het landelijk dossier dat door minister Ab Klink (Volksgezondheid) is geïntroduceerd, zegt projectleider Marc Ligthart.

Dat is momenteel niet voorzien. "Stel een werknemer heeft rugklachten en laat zich onderzoeken in het ziekenhuis. Het is dan praktisch als de bedrijfsarts snel over de uitslagen beschikt", aldus Ligthart.

Administratieve rompslomp

"Op dit moment moet hij een papieren kopie aanvragen bij de specialist. In de praktijk geeft dat veel administratieve rompslomp en moet er vaak lang op de informatie worden gewacht. Met toegang tot het EPD is de informatie sneller beschikbaar zonder grote administratieve barrières."

De bedrijfsartsen spreken van een Elektronisch Sociaal Medisch Dossier (ESMD). Als de bedrijfsartsen toegang krijgen tot het landelijk dossier, kan direct een koppeling worden gelegd met het nieuwe ESMD, verwacht Ligthart.

Scheiding

Volgens hem ligt gevoelige informatie uit het Sociaal Medisch Dossier niet automatisch op het bureau van de werkgever. "Het technische model dat wij voorstellen, maakt een scheiding tussen medisch-inhoudelijke informatie en niet-medische informatie en houdt de privacy in acht. Medisch-inhoudelijke informatie blijft vertrouwelijk."