AMSTERDAM - De hooligans die na afloop van de voetbalwedstrijd Ajax-NEC bij de Amsterdam Arena op 20 oktober vorig jaar betrokken waren bij rellen, moeten de schade betalen die zij als groep hebben veroorzaakt.

Ieder van de zestien verdachten moet 2700 euro betalen, ongeacht wat zij individueel hebben aangericht. Dat maakte de politie donderdag bekend.

Het totale schadebedrag bedraagt tienduizenden euro's. De politie heeft deze civielrechtelijke maatregel samen met Ajax, de gemeente Amsterdam en stadsdeel Zuidoost getroffen.

Inmiddels hebben alle relschoppers het geld betaald of een regeling getroffen. Ze worden ook nog strafrechtelijk vervolgd. Tot nu toe heeft de rechter al enkelen veroordeeld tot taakstraffen, voorwaardelijke celstraffen en stadionverboden.

Toekomst

Als de verdachten weigerden te betalen, hadden zij een aanzienlijk hoger bedrag van de overgebleven schade moeten ophoesten. Politie, gemeente en Ajax willen in de toekomst vaker relschoppers op deze manier verantwoordelijk stellen.

Volgens burgemeester Job Cohen geeft de aanpak een "enorme waarschuwing". "We zien dat voetbalhooligans regelmatig uit zijn op confrontaties met elkaar en de politie, en dat zij zich schuldig maken aan vernieling en geweld. Doordat we de schade nu direct op de betrokken personen verhalen, treffen we hen flink in de portemonnee."

Bestuur

De rellen ontstonden toen een grote groep Ajax-aanhangers na afloop van de wedstrijd verhaal wilde halen bij het bestuur van de voetbalclub. Ze waren ontevreden over de prestaties. Bij de hoofdingang van de Arena keerden de hooligans zich tegen de politie.

Ze bekogelden de bereden politie, supporterbegeleiders en de mobiele eenheid onder meer met bakstenen, blikjes en flessen. Agenten en paarden liepen letsel op. Ook moesten politievoertuigen, ramen van de hoofdingang van het stadion en straatmeubilair eraan geloven.