APELDOORN - Vrijwel alle politiemensen (95 procent) worden tijdens hun werk geconfronteerd met agressie en geweld van burgers. Vooral zeer actieve veelplegers maken zich daaraan schuldig.

Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek dat in opdracht van Politie en Wetenschap van de Politieacademie is gedaan.

Een kwart van de agenten raakt bij geweldsincidenten gewond, 15 procent heeft zich daarna wel eens ziek gemeld en 16 procent zegt minder plezier in het werk te hebben als gevolg van een agressieve confrontatie.

Weekeinde

Agenten lopen in de nachtelijke uren van het weekeinde, bij aanhoudingen en bij het optreden tegen meestal bekende veelplegers het grootste risico te worden bedreigd, mishandeld of beledigd.

Vaak hebben de daders zichzelf niet in de hand. Niet zelden spelen alcohol en drugs daarbij een rol, constateren de onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Steun

Geweldsincidenten kunnen volgens hen een ingrijpende ervaring zijn. Het is nodig goede opvang en nazorg te bieden. Agenten zijn zeer positief over de steun die ze van collega's en leidinggevenden krijgen.

Ze zijn minder enthousiast over het korpsbeleid. Vooral de juridische begeleiding bij schadeprocedures schiet volgens de politiemensen tekort. De onderzoekers pleiten daarom voor een meer uniforme aanpak van agressie en geweld in korpsen.