DEN HAAG - Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer vindt de nieuwe regeling om chronisch zieken en gehandicapten tegemoet te komen bij buitengewone zorgkosten te ingewikkeld.

Zowel regeringspartijen CDA, PvdA en Christenunie als oppositiepartijen van links tot rechts betwijfelen of de regeling uitvoerbaar is.

Dat bleek woensdag tijdens een debat in de Kamer met minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken), staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) en staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën).

De oppositie wil de nieuwe regeling tegenhouden, maar de coalitiepartijen overwegen de nieuwe wet met eigen wijzigingsvoorstellen wel aan te nemen.

CAK

Zo wil CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt meer zekerheden inbouwen bij de uitvoering door het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Er leven Kamerbreed twijfels of het CAK de uitvoering van de ziektekostenregeling wel aankan.

Het CAK ligt al onder vuur bij de Nationale Ombudsman, omdat gehandicapten, ouderen, zieken en hun familie onjuiste facturen krijgen, telefonisch moeilijk contact krijgen met het kantoor en slecht worden geholpen als ze mensen aan de lijn krijgen.

Broddelwerk

De oppositie sprak van broddelwerk. Zo stelde VVD-Kamerlid Frans Weekers dat het wetsvoorstel niet alleen "buitengewoon ingewikkeld is, maar ook leidt tot koopkrachtverlies en uitvoeringsproblemen.

Dit hoort in de prullenbak". Ook hekelden SP en GroenLinks de onduidelijkheid die er nog is, over welke groepen chronisch zieken en gehandicapten precies onder de nieuwe regeling vallen.

Wetswijziging

PvdA'er Paul Tang >zei zich echter niet te kunnen voorstellen dat de oppositie wil terugvallen op de oude regeling. Volgens hem leidt de wetswijziging in ieder geval tot een eerlijke verdeling van het geld.

Nu ontvangen mensen nog ten onrechte tegemoetkomingen voor dure merkbrillen. Dat geld moet terechtkomen bij chronisch zieken en gehandicapten die het echt nodig hebben.

Bussemaker

Bussemaker erkende dat de nieuwe wet nog niet perfect is, maar hij is volgens haar wel een verbetering. Mensen krijgen voortaan een toeslag en hoeven de kosten niet meer van de belastingen af te trekken.

De nieuwe regeling is voor de overheid misschien moeilijker, maar het wordt het voor de chronisch zieken en gehandicapten juist simpeler, stelde de staatssecretaris. Ze werkt met patiëntenorganisaties samen om de doelgroepen beter vast te leggen.