DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft woensdagavond excuses geëist van PVV-collega Hero Brinkman. Een Kamermeerheid vindt dat de PVV'er moet terugkomen op insinuaties dat bewindspersonen zich schuldig maken aan belangenverstrengeling door te investeren in vastgoed op de Nederlandse Antillen.

"Ik vind het jammer dat het is gebleven bij grote woorden en piepkleine bewijzen", zei GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent tijdens een debat over de kwestie.

"Er past hier maar één ding: een duidelijk excuus", oordeelde CDA'er Bas Jan van Bochove. Hij kreeg bijval van onder andere coalitiegenoot PvdA.

Vermoedens

Brinkman sprak eind oktober vermoedens uit dat bewindslieden vastgoed op Bonaire hebben gekocht met voorkennis over de plannen om het eiland om te vormen tot een speciale gemeente van Nederland.

Die verandering kan volgens hem tot een flinke waardestijging van vastgoed leiden. Ook zou sprake kunnen zijn van belangenverstrengeling.

Eurlings

Uiteindelijk bleek dat Verkeersminister Camiel Eurlings vorig jaar samen met familieleden een tweede huis heeft gekocht op Bonaire. Vicepremier Wouter Bos liet direct weten dat die aankoop helemaal niets te maken had met speculatie.

Desondanks weigerde Brinkman woensdag excuses te maken. Hij hield vol dat Eurlings de schijn van belangenverstrengeling had moeten voorkomen.

Bijval

Het PVV-Kamerlid kreeg op één punt ook bijval van collega's uit de oppositie: de minister-president zou het parlement altijd moeten informeren als bewindslieden commercieel investeren in vastgoed.

Nu geeft de premier alleen aan het begin van een kabinetsperiode een overzicht met commerciële vastgoedbelangen.

Staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties) zegde toe dit te zullen bespreken met Jan Peter Balkenende. "Maar het lijkt me geen onzinnige suggestie."