AMSTERDAM - Justitie begint een onderzoek naar dierenactivisten die de verantwoordelijkheid opeisen voor twee autobranden vorige week in Hilversum. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft dit woensdag gezegd.

De activisten claimen op internet de auto's van een medewerker van Euronext in brand te hebben gestoken. Justitie zegt de claim zeer serieus te nemen. De voertuigen brandden geheel uit, maar er vielen geen gewonden.

De brandstichters zouden deel uitmaken van de Britse groepering Stop Huntingdon Animal Cruelty (SHAC), die actie voert tegen de dierproeven bij het bedrijf Huntingdon. Aandelen van dit bedrijf worden op de beurs van Euronext verhandeld.

AIVD

In jaarverslagen van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) komt de actiegroep SHAC geregeld voor. De organisatie Respect voor Dieren (RvD) is volgens de dienst in feite de Nederlandse vertegenwoordiger van SHAC.

RvD splitste zich begin vorig jaar op in twee groepen. De eerste ageert onder dezelfde naam tegen bonthandel. De tweede, de Anti Dierproeven Coalitie (ADC), keert zich tegen ondernemingen die betrokken zijn bij dierproeven.

sympathisanten

De ADC en RvD kennen een vaste kern van "enige tientallen activisten", aldus de AIVD. Hun acties trekken soms ruim honderd sympathisanten.

De groeperingen houden legale demonstraties bij ondernemingen, maar ook vaak nachtelijke lawaaiprotesten bij woonhuizen van de bedrijfstop, waarbij geregeld vernielingen worden aangericht.

Acties van de ADC leidden er eerder dit jaar nog toe dat er in Venray geen biotechnologisch bedrijventerrein (ScienceLink) komt.