AMSTERDAM - Het erotische karakter van de Amsterdamse Wallen moet behouden blijven. Een verdere afname van het aantal seksbedrijven in de bekende hoerenbuurt zou slecht zijn voor de hoofdstedelijke economie.

Dat stelt de Kamer van Koophandel in Amsterdam in een woensdag verschenen rapport over de economische toekomst van het postcodegebied 1012, waarin ook de Wallen liggen.

Volgens de onderzoekers is de rosse buurt momenteel een van de grootste toeristische trekpleisters van de stad. Dat komt door de vele erotische bedrijven. Niet minder dan 26 procent van de toeristen gaat er een kijkje nemen.

Hogere kwaliteit

De Kamer van Koophandel vindt wel dat de seksondernemingen van hogere kwaliteit en gevarieerder moeten worden. De bestaande bedrijven zien er momenteel niet altijd even verzorgd uit.

Ook zou een erotische nachtclub van internationale faam de wijk nog populairder kunnen maken.

Lingeriewinkels

Verder adviseren de onderzoekers dat er meer aan de erotische industrie gelieerde zaken moeten komen, zoals lingeriewinkels. De echte seksbedrijven zouden zich dan moeten concentreren op de Oudezijds Voorburgwal en de Oudezijds Achterburgwal. Ook zou de buurt een horecagebied moeten krijgen.

De gemeente Amsterdam is al een tijdje bezig met name het aantal prostitutieramen op de Wallen te verminderen. Daarvoor in de plaats zijn bijvoorbeeld modeateliers gekomen.

De hoofdstad heeft overigens altijd gezegd dat de erotische functie van het gebied niet moet verdwijnen.

Asscher

Wethouder Lodewijk Asscher (economische zaken) zei in een reactie blij te zijn met het rapport. Het wijst volgens hem vooral op de kansen die er bestaan voor de Wallen en het omliggende gebied "Hier kan ik heel goed mee werken."