NEW ORLEANS - Een zwarte predikant van een baptistenkerk in het Amerikaanse Louisiana wil blanke kerkgangers naar zijn diensten lokken door ze voor hun aanwezigheid te betalen. Op die manier hoopt hij meer kleur te brengen in zijn geheel uit zwarte geloofsgenoten bestaande kerkgemeenschap.

Blanke kerkgangers die in de maand augustus een dienst bijwonen in de Greenwood Acres Full Gospel Baptist Church in Shreveport krijgen op zondagen 5 en op donderdagen 10 dollar per uur als ze de diensten bijwonen. Predikant Caldwell verklaarde donderdag dat het ledenbestand van de kerk vanaf de oprichting in 1958 vrijwel alleen maar uit zwarte geloofsgenoten bestond. Hij gelooft niet dat Jezus het zo zou hebben gewild.

Tot dusverre heeft de kerk ruim honderd telefoontjes gehad van blanken die op het aanbod willen ingaan. Naar de motieven om zich voor de dienst te laten betalen, wordt niet gevraagd. ,,Jezus zei dat we naar mensen moeten vissen'', aldus de predikant. ,,Ik gebruik het geld gewoon als aas om mee te vissen.''

Caldwell, die de actie uit eigen zak betaalt, sluit niet uit dat hij in de toekomst ook geld zal bieden voor Aziaten en mensen uit Latijns-Amerika in ruil voor hun kerkbezoek.