DÜSSELDORF - Jan Ullrich heeft de rechtszaak tegen Günther Dahms gewonnen. De voormalige baas van Team Coast, waarvoor de voormalige Duitse wielrenner in 2003 vier maanden reed, weigerde hem daarvoor te betalen omdat er doping in het spel zou zijn geweest. De rechter in Düsseldorf oordeelde woensdag echter dat Ullrich nog 340.000 euro tegoed heeft plus rente.

"Mooi, dat de waarheid heeft gezegevierd", reageerde de ex-renner op de uitspraak. "Ik had het vandaag gemakkelijk. De waarheid vertellen is namelijk altijd gemakkelijk." De winnaar van de Tour de France van 1997 verklaarde onder ede dat hij zich tijdens zijn korte dienstverband bij Team Coast "nooit heeft bediend van verboden middelen of van methoden die tegen de regels indruisen".

Mocht toch nog worden bewezen dat Ullrich zich wel degelijk aan dopingpraktijken heeft bezondigd in de periode januari tot eind maart 2003, dan kan hem dat komen te staan op een gevangenisstraf van ten minste een jaar.

Amfetaminen

Ullrich werd in juni 2002 betrapt op het gebruik van amfetaminen en stapte een half jaar later van Team Telekom over naar Team Coast. Die ploeg werd na vier maanden geschorst door de internationale wielrenunie UCI wegens financieel wanbeleid. Ullrich sloot zich aan bij Bianchi en reed voor die formatie de Ronde van Frankrijk.

Na dat jaar keerde hij terug naar T-Mobile, de opvolger van Team Telekom, dat hem in 2006 wegens mogelijke betrokkenheid bij de dopingaffaire rond de Spaanse arts Eufemiano Fuentes op straat zette. Ullrich kocht eerder vervolging wegens sportieve fraude af, naar verluidt voor 1 miljoen euro.