WASHINGTON - Twee van de drie Amerikaanse oorlogsschepen die naar Liberia opstomen komen zaterdag aan. Het gaat om de USS Iwo Jima en de USS Carter Hall. Het derde marineschip, de USS Nashville, volgt twee dagen later.

Dat hebben Amerikaanse regeringsfunctionarissen donderdag op anonieme basis laten weten. Nog altijd is niet duidelijk of de ongeveer 2300 Amerikaanse mariniers ook daadwerkelijk aan land gaan.

President Bush heeft tot nu toe als voorwaarde gesteld dat er eerst een wapenstilstand tussen de strijdende partijen wordt gesloten en de Liberiaanse president Taylor in ballingschap gaat. Die zei donderdag dat hij volgende week naar Nigeria vertrekt.

Taylor lijkt daarmee gehoor te geven aan de tijdslimiet die ECOWAS, de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten, hem heeft gesteld. Begin volgende week gaat ook de eerste groep militairen van een ECOWAS-vredemissie naar Liberia, en na aankomst heeft Taylor drie dagen de tijd om zijn spullen te pakken en te vertrekken.

De Amerikanen juichen het ECOWAS-initiatief toe en draaien gedeeltelijk voor de kosten van de militaire missie op. Regeringswoordvoerder Boucher zei donderdag dat "in de loop van het proces" zal worden bekeken of de VS ook op andere manieren kunnen bijdragen aan een succesvol optreden van de West-Afrikaanse vredesmissie, zoals door een militaire bijdrage.