AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam heeft de bevoegdheid om een pedofiel hinderlijk te volgen. Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst is niet van plan hier een stokje voor te steken.

Dat heeft een woordvoerder van Ter Horst woensdag laten weten.

De Amsterdamse politie houdt een man die gehandicapte kinderen seksueel heeft misbruikt sinds kort scherp in de gaten omdat hij opnieuw zou proberen gehandicapte kinderen te benaderen. Burgemeester Job Cohen (PvdA) heeft zijn partijgenote Ter Horst per brief over de zaak geïnformeerd en gezegd dat hij aanneemt dat het hinderlijk volgen toegestaan is.

Gepast

De woordvoerder van Ter Horst zegt dat Amsterdam inderdaad de bevoegdheid heeft om verdachten hinderlijk te volgen, maar dat het aan de rechter is om te beoordelen of dat in dit geval een gepaste maatregel is. Daarvoor zou de zedendelinquent een juridische procedure moeten beginnen. Ter Horst heeft de brief van Cohen overigens nog niet beantwoord. Dat gebeurt binnenkort, zegt de woordvoerder.

Het op deze manier hinderlijk volgen werd eerder toegepast bij mensen van wie werd vermoed dat ze zich met terrorisme bezighouden, maar tegen wie nog geen harde juridische verdenking bestond.