DEN HAAG - Kinderen onder de achttien jaar moeten standaard worden gevaccineerd tegen pneumokokken en meningokokken type C. Dat stelt de Gezondheidsraad in een advies dat woensdag is verstuurd naar minister Borst van Volksgezondheid.

De raad wil dat nog dit jaar wordt begonnen met een inhaalslag om de jongeren in te enten. Besmetting met pneumokokken en met meningokokken kan leiden tot hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging. Jaarlijks leidt dat in Nederland tot enkele honderden zware ziektegevallen en enkele tientallen doden, vooral kinderen en jonge adolescenten.

Volgens de Gezondheidsraad heeft in het bijzonder het micro-organisme meningokok-C het afgelopen jaar in Nederland toenemend kwaad gedaan. In 1999 werden tachtig gevallen met de meningokokkenziekte geregistreerd, in 2000 waren dat er 105. In de eerste tien maanden van 2001 was dit aantal al opgelopen tot 222.

Tot die tijd was de meningokokken-C tamelijk onbelangrijk. Afgelopen zomer werden 4500 kinderen in de gemeente Moerdijk gevaccineerd tegen dit type, na een uitbraak in die plaats.

Beter vaccin

De Gezondheidsraad wijst erop dat het vaccin tegen meningokokken-C niet werkt tegen meningokokken type B, de belangrijkste veroorzaker van de meningokokkenziekte. Ook tegen pneumokokken is inmiddels een beter vaccin ontwikkeld.

De raad vindt het raadzaam het rijksvaccinatieprogramma (RVP) in elk geval spoedig uit te breiden met inenting tegen meningokokken-C. Ook voor het vaccin tegen pneumokokken is dat wenselijk maar eerst moet worden gekeken of dit kan worden gecombineerd met andere vaccins.

Van belang is dat het publiek goed wordt voorgelicht om de mensen niet afkering te maken van deelname aan het inentingsprogramma.

/NIEUWSBelgië overweegt algemene vaccinatie meningokokkenAngst voor meningokok houdt kinderen thuisArtsen en GGD's platgebeld over meningokokken