RIJSWIJK - De homobeweging en oppositiepartij GroenLinks hebben donderdag harde kritiek geuit op het standpunt van het Vaticaan over het homohuwelijk. Het Vaticaan had het homohuwelijk eerder op de dag veroordeeld als afwijkend en een ernstige bedreiging voor de samenleving. De adoptie van kinderen door homoseksuele paren werd afgewezen.

Het document van de Vaticaanse congregatie voor de geloofsleer roept rooms-katholieke politici en alle gelovigen op zich te verzetten tegen wetten die huwelijken tussen homo's en lesbiennes mogelijk maken. "Het huwelijk bestaat alleen uit een man en een vrouw. Het huwelijk is heilig, terwijl homoseksuele daden ingaan tegen de natuurlijke zedenwet", staat in het twaalf pagina's tellende document, dat is goedgekeurd door paus Johannes Paulus II.

'Afwijkend gedrag'

Wettelijke erkenning van homoseksuele verbintenissen of de gelijkstelling van deze relaties aan het huwelijk betekent niet alleen "de goedkeuring van afwijkend gedrag", maar verdoezelt volgens het Vaticaan ook de "fundamentele waarden die behoren tot de gemeenschappelijke erfenis van de mensheid".

Het Vaticaan is de campagne tegen het homohuwelijk begonnen, omdat het vreest dat steeds meer landen het burgerlijk huwelijk zullen openstellen voor homo's en lesbiennes. In Nederland gebeurde dat in december 2000 voor het eerst ter wereld, waarna op 1 april in Amsterdam de eerste vier homoparen in de echt werden verbonden. België volgde dit jaar. Nieuw-Zeeland en ook Canada werken momenteel aan wetgeving om het homohuwelijk mogelijk te maken.

Scheiding

GroenLinks wil dat de regering de pauselijk ambassadeur (nuntius) in Nederland ter verantwoording roept voor de aanval van het Vaticaan op het homohuwelijk. De partij vindt het "onaanvaardbaar" dat het rooms-katholieke politici probeert te dwingen zich tegen de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor homo's en lesbiennes te verzetten. Het Vaticaan zou met haar oproep de scheiding tussen kerk en staat overschrijden.

De Rooms-Katholieke Kerk heeft volgens de partij recht op haar eigen mening, maar zij mag dit "nooit proberen op te leggen aan democratisch gekozen politici". GroenLinks beschouwt het Vaticaanse document als een directe aanval op Nederland, waar het homohuwelijk is toegestaan.

Goed

CDA-Tweede-Kamerlid Ferrier vindt het goed als het Vaticaan zoiets als in het nu gewraakte document laat horen. Dat hoort volgens haar bij de taak van het Vaticaan. Volgens Ferrier moet elke individuele politicus zijn eigen overweging maken. Ze wijst daarbij nadrukkelijk op de scheiding tussen kerk en staat in Nederland, waar juist politici rekening mee moeten houden.

Homohandleiding

Het COC en de Gaykrant hebben geen goed woord over voor de campagne van het Vaticaan. Zij kondigden de publicatie aan van een internationale handleiding over het homohuwelijk, dat tegenwicht moet bieden aan de campagne van het Vaticaan. Het 60 pagina's tellende boekje beschrijft hoe het homohuwelijk geregeld kan worden aan de hand van de Nederlandse situatie. De artiest Labi Siffre, bekend van de wereldhit So Strong, heeft een vertaling in het Engels gemaakt. Burgemeester Cohen van Amsterdam neemt de handleiding over het homohuwelijk op 22 augustus in ontvangst op het stadhuis in Amsterdam. Als staatssecretaris van Justitie loodste Cohen de wetgeving voor het homohuwelijk door de Tweede en Eerste Kamer.

Het Vaticaan weet zich wel verzekerd van steun van de Amerikaanse president Bush. Hij sprak zich woensdag nog uit tegen het homohuwelijk en pleitte ervoor vast te leggen dat een huwelijk alleen een verbintenis is tussen een man en een vrouw.