AMSTERDAM - Voor kinderen tot en met acht jaar moet een nationale avondklok worden ingesteld. Daar pleit het Samenwerkingsverband Marokkanen in Nederland (SMN) woensdag voor.

Als de jonge kinderen na 20.00 uur nog op straat lopen, moeten zij worden bestraft.

Volgens de directeur van het SMN Farid Azarkan moet een 'ketting van criminaliteit' doorbroken worden.

"Je ziet dat kinderen die op jonge leeftijd in aanraking komen met ouderen die er verkeerde normen en waarden op nahouden, daarin meegetrokken worden. Dat moeten we proberen te voorkomen", stelt hij.

Rapport

Azarkan reageert hiermee op een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat vorige week verscheen. Daarin stond dat criminaliteit onder niet-westerse allochtonen tot vier keer hoger ligt dan onder de autochtone beroepsgroep. Azarkan benadrukt echter dat de avondklok voor alle kinderen zou moeten gelden.

Volgens Azarkan is een grote rol weggelegd voor ouders van de kinderen en voor het onderwijs. "Als deze twee wegvallen, dan komen de kinderen in een isolement", stelt hij.

Verplicht huiswerk

De ouders en school zouden ook betrokken moeten worden in de straf voor kinderen die toch na 20.00 uur op straat gesignaleerd worden. De kinderen zouden bijvoorbeeld verplicht huiswerk moeten maken op school, onder begeleiding van hun ouders. "Alles moet erop gericht zijn om de omgeving van het kind, de relatie met de ouders en de school, te herstellen."