AMSTERDAM - Steeds meer jonge homo- en biseksuele mannen hebben onbeschermde anale seks.

Dit jaar zegt 37 procent van de mannen jonger dan 26 jaar niet altijd een condoom te gebruiken, vorig jaar lag dat percentage op 32 procent.

Vooral onder invloed van drugs, in zogeheten darkrooms en met internetdates wordt vaak onbeschermde seks bedreven.

Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht en Schorer, een instituut voor homoseksualiteit, gezondheid en welzijn.

Anale seks

Van de mannen die besmet zijn met het hiv-virus zegt zeventig tot tachtig procent wel eens onbeschermde anale seks te hebben met losse partners, onder invloed van drugs, in darkrooms en met internetdates.

Bij mannen zonder hiv of mannen die dat niet weten ligt dat percentage op veertig procent. Zonder drugs, darkrooms en internet is het bij beide groepen twintig procent.

Testen

Bijna twee derde van de homo- en biseksuele mannen zeggen zich ooit te hebben laten testen op hiv. Vorig jaar was lag dat percentage op 63 procent. Net als vorig jaar had tien procent van de deelnemers aan het onderzoek een soa.

Bij de mannen met hiv had 31 procent een soa. Het aantal mannen dat zich heeft laten vaccineren tegen hepatitis B is gestegen van 45 naar 48 procent.