AMSTERDAM - Een parketwachter is donderdag tijdens een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam in zijn arm gebeten door de 40-jarige oplichter E.A. uit Diemen. Kort daarvoor had de tot drie jaar cel veroordeelde man uit woede een tafel in de richting van officier van justitie M. Hollander gesmeten. Daarbij bleef de aanklaagster ongedeerd, maar wel werd een tolk geraakt.

In de zaal waren zoals gebruikelijk bij gedetineerde verdachten, twee parketwachten aanwezig. Er moesten nog zeven collega's aan te pas komen om de forsgebouwde Diemenaar in bedwang te houden.

De in Nigeria geboren A. was het niet eens met de straf die rechtbankvoorzitter M. Wildenburg hem mondeling had meegedeeld. De rechtbank achtte het bewezen dat A. zich in 2002 had beziggehouden met oplichterspraktijken in en rond Amsterdam.

Pillen

De man had het vooral voorzien op auto- en elektronicabedrijven, maar ook discotheek Escape behoorde tot de lijst gedupeerden. Hij werd ook veroordeeld voor het bezit van valse papieren en XTC-pillen. A. was niet eerder veroordeeld. De rechtbank legde daarom zes maanden voorwaardelijk op.