McCain 'sliep als een baby' sinds nederlaag

NEW YORK - John McCain is voor het eerst weer in de media verschenen sinds zijn nederlaag bij de presidentsverkiezingen. "Ik heb geslapen als een baby: twee uur slapen, wakker worden en huilen, twee uur slapen", grapte de senator uit Arizona in The Tonight Show van Jay Leno.

McCain oogde uitgerust en relaxed en leek zijn nederlaag van afgelopen week inmiddels luchtig op te vatten. Het eerste wat hij en zijn vrouw Cindy de volgende ochtend deden was een kop koffie kopen, maar "niet de krant".

Toch was de nederlaag wel "moeilijk" geweest voor zijn gezin, zei de Republikein meer serieus. Over zijn Democratische tegenstander en verkiezingsoverwinnaar Barack Obama sprak hij lovende woorden. Volgens de 72-jarige McCain was het "een geweldige eer" om alleen al mee te kunnen doen aan de presidentsrace.

Palin

Zijn omstreden keuze voor Sarah Palin als vicepresidentskandidaat bleef hij verdedigen. Bij Jay Leno noemde McCain de gouverneur van Alaska "een fantastische persoon" en onderdeel van de "toekomstige generatie leiders van onze partij".

Palin kreeg tijdens de campagne een lading van kritiek over zich heen, onder meer omdat ze te onervaren zou zijn. Na de verkiezingsnederlaag gaven medewerkers van McCain haar nog een trap na. Door haar uitspraken en gedrag zou ze de campagne hebben verpest.

Verongelijkte verliezer

McCain zei bij Leno dat hij geen zin heeft om achteraf kritiek te leveren op eventuele fouten die tijdens de campagne zijn gemaakt. "Het laatste dat de Amerikanen willen is een verongelijkte verliezer."

Tip de redactie