GRONINGEN - De rechtbank in Groningen doet woensdag uitspraak in de geruchtmakende hiv-zaak. Justitie eiste begin oktober tot 15 jaar celstraf tegen de drie verdachten.

Justitie verdenkt de 49-jarige Peter M. uit Scharmer, zijn 48-jarige partner Wim D. en 39-jarige Hans J. uit Groningen ervan in drie jaar tijd meerdere homoseksuele mannen met drugs te hebben gedrogeerd om ze vervolgens seksueel te misbruiken.

Ook beschuldigt de aanklager de drie van het injecteren van slachtoffers met hiv-besmet bloed.

Veertien slachtoffers

Justitie eiste 15 jaar celstraf tegen hoofdverdachte Peter M. en Hans J. Verdachte Wim D. verdient wat de aanklager betreft een gevangenisstraf van 8 jaar voor zijn rol in de zaak. In totaal gaat het om veertien slachtoffers.

Het Openbaar Ministerie denkt dat er een duidelijke rolverdeling was tussen de verdachten. "Peter M. moet worden gezien als de drijvende kracht. Hij had veelvuldig seks met de slachtoffers.

Hans J. was een trouw volger en uitvoerder en sprak M. op geen enkele wijze tegen", aldus de officier van justitie. Wim D. zorgde voor de contacten via chatsites en haalde de bezoekers op.

Massahysterie

De advocaten van de verdachten spreken de beschuldigingen tegen. Zij denken dat de verklaringen van slachtoffers in de hiv-zaak het gevolg zijn van massahysterie en slordig onderzoek door justitie.

De rechters in de zaak hebben anderhalve week meer dan de gebruikelijke twee weken nodig gehad om tot een vonnis te komen. Woensdag zullen zij om half twee aan de uitspraak beginnen.