AMSTERDAM - De VVD heeft woedend gereageerd op een e-mail die staatssecretaris van Sociale Zaken Ahmed Aboutaleb (PvdA) naar lokale bestuurders van de PvdA heeft gestuurd.

In de mail roept de staatssecretaris de bestuurders op het voorstel van het kabinet om met de kerst minima 50 euro te geven uit te venten als een PvdA-cadeautje.

Volgens het AD heeft Aboutaleb de mail gestuurd om 'de slagkracht van de PvdA' te tonen. "We zijn in staat iets te bedenken en een half jaar later staat er vijftig euro op de bankrekening", schrijft de bewindsman in de mail die denkt dat succes van de actie zal afstralen op de lokale bestuurders van de PvdA.

Ronduit schandalig

De VVD is boos over de actie van Aboutaleb. De partij noemt de mail 'ronduit schandalig'. Volgens de partij gebruikt Aboutaleb zijn positie als bewindsman om partijpolitiek te bedrijven.

Aboutaleb betreurt het dat zijn naam onder e-mail staat. Hij zegt dat hij niet zelf het brein was achter deze actie, maar vindt "bij nader inzien" ook dat hij niet zijn handtekening eronder had moeten zetten.

Kant

SP-fractievoorzitter Agnes Kant stelde verontwaardigd vast dat "de staatskassen geen campagnekassen zijn". GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent eiste nog een excuusbrief van Aboutaleb voorafgaand aan het spoeddebat.

De Kamer stemde eerder dit jaar in met een door de PvdA ingediend voorstel om mensen met de laagste inkomens voor de kerst een extraatje van 50 euro te geven. Niet alleen vindt een oppositiepartij als de VVD het niet terecht dat de PvdA goede sier maakt met beleid van het hele kabinet. Ook CDA-Kamerlid Liesbeth Spies zei dat Aboutaleb een "scheve schaats" heeft gereden. Volgens haar past "uitleg en wellicht excuus."

Donderdagochtend dient een spoeddebat over de zaak.