AMSTERDAM - Om de wachtlijsten in de jeugdzorg weg te werken trekt minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet (ChristenUnie) nog eens zes miljoen euro uit. Het geld is bedoeld voor de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Om de wachtlijsten in deze drie grote steden weg te werken is zestien miljoen euro nodig. De steden komen zelf ook met zes miljoen over de brug, maar dat is volgens de minister ontoereikend. Over de laatste vier miljoen wordt nu nog gesproken.

Over de voortgangsgesprekken met de steden stuurde de minister dinsdag een brief naar de Tweede Kamer. De bewindsman trekt alleen de portemonnee als er keiharde garantieafspraken gemaakt kunnen worden met de steden.

Rouvoet

Rouvoet heeft in september met de provincies -verantwoordelijk voor de jeugdzorg buiten Amsterdam, Rotterdam en Den Haag- afgesproken dat daar de wachtlijsten voor kinderen die langer dan negen weken wachten eind volgend jaar zijn weggewerkt.

Voor het wegwerken van deze wachtlijsten is bijna tweehonderd miljoen euro beschikbaar. Het kabinet komt sowieso met ruim honderd miljoen euro over de brug, de provincies dragen negentig miljoen euro bij.

Besparing

Naast de toezegging van dit bedrag wil Rouvoet dat de provincies efficiënter gaan werken waardoor er structureel drie procent meer probleemjongeren geholpen kunnen worden. Dit moet een totale besparing van dertig miljoen euro opleveren.