DEN HAAG - Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken vindt dat politieagenten geen piercings, oorbellen of hoofddoekje meer mogen dragen. Ook mogen ze geen zichtbare tatoeages hebben.

Het kabinet bespreekt dit voorstel vrijdag, zo hebben ingewijden dinsdag gemeld naar aanleiding van berichtgeving in RTL Nieuws.

Ter Horst

De politie moet volgens Ter Horst onpartijdig en neutraal overkomen en gezag uitstralen. Ook moeten agenten hun werk veilig kunnen doen. Sommige sieraden kunnen daarbij gevaarlijk in de weg zitten, bijvoorbeeld als het tot een gevecht komt.

Symbolen

Behalve hoofddoekjes zijn andere religieuze symbolen zoals keppeltjes en kruisjes voortaan ook taboe als het aan Ter Horst ligt.

Een meerderheid in de Tweede Kamer gaf vorig jaar al aan dat agenten met hoofddoekjes onwenselijk zijn. De minister werkte toen al aan nieuwe kledingvoorschriften voor de politie.

Advies

Ze had daartoe de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) om advies gevraagd. Die oordeelde dat het dragen van hoofddoekjes en keppeltjes alleen mag worden verboden als daar sterke argumenten voor zijn.

Ter Horst meent die nu te hebben (neutraliteit, gezag, veiligheid). Politiebonden reageerden eerder dit jaar minder gelukkig toen de eerste voorstellen voor nieuwe kledingvoorschriften naar buiten kwamen.