HAARLEM - De provincie Noord-Holland gaat bij de Raad van State in beroep tegen het Koninklijk Besluit van het kabinet. Door dit besluit kan de provincie niet verder met haar juridische procedures tegen de IJslandse Landsbanki om 78 miljoen euro terug te krijgen.

Een woordvoerder van de provincie maakte de beslissing van Gedeputeerde Staten om het besluit aan te vechten dinsdagmiddag bekend.

Gemeenten

Volgens Noord-Holland hebben in elk geval zeven gemeenten, het Zeeuwse samenwerkingsverband SaBeWa en het Waterschap Roer & Overmaas ingestemd met de juridische procedure.

De gemeenten die doorgaan zijn: Asten, Pijnacker-Nootdorp, Dordrecht, Opmeer, Naarden, Zundert en Goes. De overige gemeenten moeten nog een besluit nemen. Woudenberg heeft zich uit het gezelschap teruggetrokken.

Bos

Minister Wouter Bos van Financiën wil niet dat Noord-Holland en de andere lagere overheden op eigen houtje geld in IJsland gaan terughalen, maar hierin samenwerken met het Rijk.

Ze worden dan gelijkwaardig behandeld aan andere Nederlandse schuldeisers, maar de lagere overheden vinden dat onterecht. Omdat ze besloten door te gaan met hun eigen juridische acties, heeft het kabinet dit voornemen vrijdag vernietigd.

Raad van State

De provincie wil de rechtmatigheid van het Koninklijk Besluit laten toetsen door de Raad van State. "We willen onze rechten niet zomaar verloren laten gaan", aldus de woordvoerder. Noord-Holland heeft al in diverse Europese landen beslag laten leggen op eigendommen van Landsbanki.