DEN HAAG - Sommige ziekenhuizen gaan onzorgvuldig om met de privacy van patiënten. Zij verstrekken medische dossiers van patiënten zonder te controleren of de aanvrager recht heeft op die informatie. Dat concludeert Omroep West in een reportage die dinsdag is uitgezonden.

Een verslaggever van de regionale omroep benaderde zes ziekenhuizen in Zuid-Holland. Hij deed zich voor als medewerker van een ziekenhuis uit de regio en vroeg naar medische dossiers van patiënten. Zonder enige controle stuurden de ziekenhuizen hem de documenten per fax, zo bleek uit de reportage.

Vertrouwelijk

In medische dossiers staat zeer vertrouwelijke informatie, zoals de ziektegeschiedenis van de patiënt, laboratoriumuitslagen, operatieverslagen en medicijngebruik.

De journalist kreeg de gegevens van het LUMC (Leiden), MHC Antoniushove Leidschendam, het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft, het Haagse Bronovo, het Diaconessenhuis in Leiden en het MHC Westeinde in Den Haag. De ziekenhuizen Leyenburg in Den Haag en het Lange Land in Zoetermeer handelden wel volgens de regels.

Zij weigerden de dossiers te verzenden. "Iedereen kan dat wel opvragen. Wij hebben een toestemmingsformulier van de patiënt nodig", zei een medewerkster van het Lange Land in de reportage.

Schandalig

Het LUMC noemde de werkwijze van Omroep West schandalig. "Wij ziekenhuizen werken in vertrouwen met elkaar. Als mensen valse voorwendselen gebruiken om vertrouwelijke informatie los te krijgen, dan is daar niet tegen op te werken."

Op de stelling van de omroep, namelijk dat de vertrouwelijke patiëntinformatie ook wel eens misbruikt kan worden door derden, wilde de zegsvrouw niet ingaan.

Elektronisch

Bij het elektronisch patiëntendossier dat minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil invoeren, speelt privacy ook een belangrijke rol. De minister verzekert dat die gewaarborgd is, maar de huisartsen zijn daar nog niet zo zeker van.

Hun waarschuwing op dit punt aan cliënten schoot weer in het verkeerde keelgat bij de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF). Deze club vindt juist dat de huisartsen onnodig paniek zaaien.