SCHIPHOL - Een illegaal is het tot twee keer toe gelukt zijn uitzetting te voorkomen door glas in te slikken. De man braakte het glas op kort voor zijn vertrek op Schiphol. Hij wilde daarmee zichzelf verwonden. Als iemand die wordt uitgezet een gevaar vormt voor zichzelf of anderen aan boord van het vliegtuig, gaat de uitzetting niet door.

Illegalen worden voor hun uitzetting gevisiteerd, aldus een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee. Dat gebeurde ook bij deze man. Hij had aanvankelijk niks in zijn mond. "Op een of andere manier weet hij het glas later op te braken. Levensgevaarlijk natuurlijk, maar dat maakt hem kennelijk niet uit", aldus de woordvoerder. Hij spreekt van een nieuwe vorm van verzet.

Op 12 juli werd voor het eerst geprobeerd de man uit te zetten. Toen de marechaussees die hem begeleidden ontdekten dat hij iets in zijn mond had, slikte hij dat door. Een ambulance werd erbij gehaald en onderzoek wees uit dat hij glas had doorgeslikt. Het leverde de illegaal verder geen verwondingen op. Hij ging terug naar het Vertrekcentrum Ter Apel.

Marechaussee

Deze week werd een nieuwe poging ondernomen. Onder begeleiding van drie marechaussees en geboeid omdat hij zich hevig verzette, ging de man het vliegtuig in. Op de vliegtuigtrap ontdekten de marechaussees weer glas in zijn mond. Ze wisten het uit zijn mond te halen, maar de man was wel gewond. De uitzetting werd opnieuw afgeblazen.

Uitzettingen

Uitzettingen verlopen vaker moeizaam. Illegalen schromen niet zichzelf te verwonden om hun uitzetting te voorkomen. Ze slaan bijvoorbeeld met hun hoofd tegen de muur. De marechaussee hoopt daarom snel gebruik te mogen maken van piepschuimen maskers. Die helpen verwondingen voorkomen en beschermen marechaussees ook tegen bijten. In het gevangeniswezen zijn deze maskers bekend, maar de marechaussee mag ze nog niet gebruiken, aldus de woordvoerder. Een op handen zijnde wetswijziging moet dit veranderen.

Illegalen verzinnen allerlei vormen van verzet. De marechaussee wordt ook vaak geconfronteerd met mensen die zich helemaal hebben ingesmeerd met hun eigen ontlasting. Een woordvoerder noemt dat inmiddels geen probleem meer. "Ze gaan onder de douche en krijgen vervangende kleding."