NUUK - De Verenigde Staten hebben in 1968 een kernwapen verloren onder het ijs van noordelijk Groenland. Ondanks een verwoede zoektocht is het wapen nooit teruggevonden.

Dat meldde de Deense krant Politiken dinsdag.

De nucleaire bom bevond zich, met nog drie andere kernwapens, aan boord van een Amerikaanse B-52-bommenwerper. Die moest tijdens de Koude Oorlog het luchtruim rond de Amerikaanse luchtmachtbasis Thule, bij Qaanaaq in het uiterste noorden van Groenland, bewaken.

Op 21 januari 1968 stortte het toestel echter neer in de buurt van de basis. De kernkoppen met onder meer uranium en plutonium bleven wonderwel intact.

Kwijt

Onderzoekers borgen naderhand duizenden brokstukken van de plek van het ongeval, evenals mogelijk radioactief besmet ijs. Bij de reconstructie ontdekten de speurders echter dat zij maar drie kernwapens hadden teruggevonden. Enkele maanden later, in april 1968, zocht het Amerikaanse leger tevergeefs naar de vierde kernbom in de zee onder de Groenlandse ijskap.

Geheim

Het ware doel van de mislukte zoektocht werd bewust geheim gehouden voor de Deense autoriteiten, blijkt uit officiële Amerikaanse documenten waar de Britse omroep BBC de hand op heeft weten te leggen. Beambten krijgen de instructie om de missie te omschrijven als een "verkenning van de zeebodem".