AMSTERDAM - Een menselijke fout is er de reden van dat een 22-jarige ontsnapte jeugd-tbs'er na zijn arrestatie voor een scooterdiefstal opnieuw op vrije voeten is gekomen.

Dat zei minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. De jeugd-tbs'er werd na zijn aanhouding twee weken geleden heengezonden, in plaats van te worden teruggestuurd naar de instelling waarin hij verbleef voordat hij niet was teruggekeerd van verlof. De man werd gearresteerd toen hij met een handlanger een scooter had gestolen in Amsterdam.

Bij de aanhouding ontvreemdde zijn 32-jarige kompaan het pistool van een politieagent en bedreigde de diender. Uiteindelijk konden de twee alsnog worden aangehouden. Ze hadden wapens op zak en worden verdacht van het voorbereiden van een roofoverval.

Formulier

De jeugd-tbs'er werd op vrije voeten gesteld in plaats te worden teruggestuurd naar zijn instelling. Volgens Hirsch Ballin gebeurde dat door een 'menselijke fout' van een politiefunctionaris, die een formulier verkeerd invulde. "Het is ergerlijk. Het is een minimale fout met grote gevolgen", zei Hirsch Ballin. Hij stelde wel dat dergelijke menselijke fouten niet zijn uit te sluiten.

De jeugd-tbs'er is nog steeds voortvluchtig.