WASHINGTON - De aankomende Amerikaanse president Barack Obama wil de strategie van de Verenigde Staten in Afghanistan veranderen. Hij streeft een meer regionale aanpak in de strijd tegen al-Qaeda en de Taliban na, onder meer door mogelijke gesprekken met Iran.

Dat meldde de Washington Post dinsdag op gezag van adviseurs op het terrein van nationale veiligheid van Obama.

De nieuwe president wil ook weer de aandacht richten op de jacht op terroristenleider Osama bin Laden, een topprioriteit die onder de huidige president George Bush op de achtergrond zou zijn geraakt.

Vijand

"Dat is onze vijand", citeert de krant een anoniem adviseur van Obama. "Hij (Bin Laden) zou ons voornaamste doel moeten zijn."

Obama wil daarom voortgang maken met al bestaande plannen om duizenden troepen van Irak naar Afghanistan te verplaatsen. De Democraat hamerde er in de presidentscampagne voortdurend op dat het beleid van Bush veel te veel op Irak is gericht, ten koste van de 'echte' strijd tegen het terrorisme in Afghanistan.

Iran

Iran is sinds de door de Amerikanen geleide inval in Afghanistan eind 2001 op afstand gehouden door de regering-Bush, die steeds op ramkoers lag met de machthebbers in Teheran. Maar het land dat een lange grens met Afghanistan deelt zou nu mogelijk betrokken worden bij de ontwikkeling van een nieuwe strategie.

"Als we naar de toekomst kijken, zou het nuttig zijn om een gesprekspartner te hebben" om gemeenschappelijke doelen te onderzoeken, aldus een hoge Amerikaanse militaire functionaris.

De sjiitische Iraniërs "willen net zo min als wij soennitische extremisten aan de macht hebben in Afghanistan".