AMSTERDAM - Wetenschap en techniek moeten in 2016 een vast onderdeel zijn van het basisonderwijs en de pabo-opleidingen. Dat staat in een manifest dat dinsdagmiddag in Amsterdam wordt aangeboden aan staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs).

Binnen acht jaar moeten er duizend scholen zijn die zich profileren als een TalentenKrachtschool, waarin ouders, onderwijzers en onderzoekers samenwerken om het talent van nieuwsgierige kinderen optimaal te ontwikkelen.

Dijksma ontvangt het manifest uit handen van Robbert Dijkgraaf (KNAW), Bernard Wientjes (VNO-NCW) en twee kinderen van scholen, waar wetenschap al een belangrijke rol speelt.

Vliegende Hollanders

De aanbieding maakt deel uit van de Vliegende Hollanders, een techniekmanifestatie, die wordt geopend door minister Ronald Plasterk (Onderwijs). Door middel van een hologramprojectie gaat de wetenschapper Plasterk in gesprek met de politicus Plasterk. Prins Friso, verbonden aan TNO Space, zal het belang van bètaopleidingen in een veranderende wereld beklemtonen.

Uit onderzoek van het Instituut Toegepaste Sociale Wetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen is dit jaar gebleken dat het aantal meisjes dat in het voortgezet onderwijs voor exacte vakken kiest, sterk is toegenomen. Ook kozen meer jongens op havo en vwo het profiel natuur & techniek.