DEN HAAG - De politie kan Nederlanders voortaan massaal met één druk op de knop oproepen om uit te kijken naar een vermist kind. Via mails, sms en beeldkranten worden zoveel mogelijk mensen gewaarschuwd als een vermist kind direct in gevaar is.

De politie hoopt dat ook omroepen in zo'n geval direct een uitzending op radio en televisie willen onderbreken voor een kort vermissingsbericht. Het waarschuwingssysteem Amber Alert is dinsdag officieel in gebruik genomen door minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie.

Met het nieuwe systeem kan de politie in een multimediacampagne snel aandacht vragen voor de vermissing van een kind. Dat vergroot de kans dat een kind wordt teruggevonden.

Ernstig

Amber Alert wordt alleen ingezet bij urgente vermissingszaken en niet voor bijvoorbeeld een ontvoering na een echtscheiding. De politie besluit of de zaak ernstig genoeg is. Het moet gaan om een kind onder de achttien jaar en er moeten voldoende aanwijzingen zijn dat zijn of haar leven in gevaar is. Naar verwachting zal het waarschuwingssysteem jaarlijks vijf tot tien maal worden gebruikt.

"Als de situatie zich voordoet, is het echt alle hens aan dek", zei Hirsch Ballin, die zich voor het systeem heeft aangemeld. Hij wees erop hoe belangrijk het is om snel te reageren als een kind wordt vermist.

Geen seconde

Volgens Fred Westerbeke, directeur recherche van het Korps landelijke politiediensten, blijkt uit Amerikaans onderzoek naar kinderontvoeringen met dodelijke afloop dat drie uur na een ontvoering 74 procent van de kinderen niet meer in leven is. "Bij een urgente vermissing van een kind valt letterlijk geen seconde te verliezen", zei hij.

Hirsch Ballin riep burgers en organisaties op om Amber Alert tot een succes te maken. Zij kunnen zich via de website www.amberalertnederland.nl aanmelden voor een sms of mail van de politie. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld bedrijven die reclame maken met beeldkranten software downloaden, zodat ze een waarschuwing van kindvermissing kunnen publiceren.

Verenigde Staten

Amber Alert is opgezet door de politie en het softwarebedrijf Netpresenter. Het is gebaseerd op een soortgelijk systeem in de Verenigde Staten, dat is vernoemd naar de 9-jarige Amber Hagerman, die in 1996 werd ontvoerd en vermoord. De Nederlandse politie houdt er rekening mee dat er in de toekomst ook via waarschuwingsborden boven snelwegen alarm kan worden geslagen.