AMSTERDAM - De PvdA heeft het te veel over de toon van het integratiedebat. Dat zei partijleider Wouter Bos maandagavond tijdens een discussiebijeenkomst over dat onderwerp in Amsterdam. "Wat je niet moet doen, is altijd maar zeuren over de toon van het debat."

Hij noemde de uitspraken van politici als Geert Wilders "vaak problematisch". "Ondertussen staat hij wel te boek als degene die het over de problemen heeft." Bos riep zijn partij dan ook op vaker over de inhoud te praten.

"Laten we inhoudelijk blijven en niet bang zijn om de moeilijke dilemma's te benoemen."

Scherp

De PvdA-leider herhaalde zijn standpunt dat debatten over integratie scherp mogen zijn en dat het onvermijdelijk is dat mensen zich daardoor soms beledigd voelen.

"In een democratie bestaat het recht om niet gekwetst te worden niet. Dat is zo subjectief dat er geen enkel vrij debat mogelijk zou zijn."

Aboutaleb

Bos zei het verder jammer te vinden dat de keuze voor de Marokkaanse Nederlander Ahmed Aboutaleb als nieuwe burgemeester van Rotterdam weer leidde tot kritiek op zijn dubbele nationaliteit. Volgens hem had die gebeurtenis juist "een feest van integratie moeten zijn".

Tegelijkertijd viel hem iets anders op. "Ik heb een heleboel Marokkanen gehoord die zeiden: ik ben zo trots om Marokkaan te zijn. Maar ik heb er geen een horen zeggen: ik ben trots om Nederlander te zijn."

Werkbezoek

Het debat over integratie was het einde van een werkbezoek dat Bos maandag bracht aan het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart. Hij sprak onder meer met stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch en ging op bezoek bij de Ru Paré-basisschool.

Daar liet hij zich bijpraten over de plannen om buiten schooltijd islamlessen te organiseren voor kinderen die dat willen.