DEN HAAG - Het verbod op de verkoop van paddo's gaat 1 december in. Een ingewijde bevestigde maandag een bericht van die strekking van de NOS.

De Tweede Kamer drong aan op een verbod na de dood van een 17-jarig Frans meisje, dat na het eten van de paddestoelen van een brug in Amsterdam sprong. De smartshops reageerden verbijsterd toen het kabinet deze wens honoreerde.

Problemen na het gebruik van de paddestoelen zouden zich volgens de handel vooral onder buitenlandse toeristen in Amsterdam voordoen. Deze zouden met een betere regulering en controle gemakkelijk de kop in te drukken zijn.

Minster Ab Klink (Volksgezondheid) was niet onder de indruk van de argumenten. Hij hield vast aan het verbod omdat de effecten van de drug door hun onvoorspelbaarheid gevaar zouden kunnen opleveren.

Schadeclaim

Producenten en handelaren van paddo's kondigden eerder al aan een schadeclaim tegen de overheid te willen indienen na het paddoverbod.

Brancheorganisatie Vereniging Landelijk Overleg Smartshops (VLOS) is gevraagd om de schade in kaart te brengen. De paddohandelaren vrezen dat honderden mensen in de branche hun baan zullen verliezen.