DEN HAAG - Ziekenhuizen zouden aan de bel moeten trekken bij Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK's) als ze ouders binnen krijgen die drinken, verslaafd zijn of een zelfmoordpoging hebben gedaan. Vaak zijn hun kinderen er dan ook slecht aan toe.

Dat stelt VVD-Kamerlid Ineke Dezentjé Hamming, die daar dinsdag voor pleit bij de behandeling van de begroting van het ministerie voor Jeugd en Gezin in de Tweede Kamer.

De Haagse ziekenhuizen Antoniushove en Westeinde melden dergelijke gevallen al. Het AMK gaat dan op onderzoek bij het gezin.

Volgens Dezentjé Hamming blijkt in 92 procent van de gevallen dat het kind van probleemouders slachtoffer is van kindermishandeling.

Oudermelding

Daarom vindt de VVD'er dat minister Rouvoet met de ziekenhuizen moet afspreken 'oudermelding' standaard te maken. Volgens haar kunnen ziekenhuizen nog wel wat alerter worden op kindermishandeling.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelde recent nog vast dat afdelingen spoedeisende hulp dit te vaak over het hoofd zien.