EINDHOVEN - Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Eindhoven heeft maandagmiddag drie klachten behandeld over plastisch chirurg Martin J. uit Helvoirt. Het was de tweede keer dit jaar dat hij bij de tuchtrechter moest verschijnen.

Een 43-jarige vrouw uit Etten-Leur zegt dat J. bij haar in 2004 een borstprothese na een infectie zonder verdoving heeft weggehaald. De vrouw die de borstvergroting kreeg via het televisieprogramma Ton van SBS6, zegt dat ze tot op de dag van vandaag pijn heeft. De plastisch chirurg stelt dat hij haar wel lokaal heeft verdoofd.

Een 34-jarige vrouw uit Ede raakte eind vorig jaar blind na een ooglidcorrectie. Door onbekende oorzaak liep ze een ernstige ontsteking op achter de oogbal. Ze lag enkele weken in het ziekenhuis en verwijt de arts dat hij haar niet meteen na het ontstaan van de complicaties heeft doorverwezen naar een specialist.

Fout

J. geeft toe dat hij in de fout is gegaan en bood maandag zijn excuses aan.

De derde klaagster verwijt de plastisch chirurg onzorgvuldig handelen omdat een halslift mislukte. Het resultaat leverde geen verbetering op, bovendien had de ingreep volgens haar onder algehele narcose moeten plaatshebben.

Uitspraak

Het tuchtcollege doet in alle drie de zaken op 22 december uitspraak. Eerder legde de tuchtrechter Martin J. al eens een waarschuwing op voor slechte nazorg na een buikwandcorrectie. In dat geval overleed de patiënte enkele dagen na de operatie aan een zeldzame infectie.