ARNHEM - De officier van justitie heeft voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem 200 uur werkstraf geëist tegen de 40-jarige W.B. uit Hippolytushoef.

Justitie verwijt de boordwerktuigkundige schuld aan een fataal ongeluk op de Landmachtdagen in Wezep op 2 juni vorig jaar.

Een 32-jarige landmachtmilitair van de luchtmobiele brigade daalde toen met drie collega's af uit een marinehelikopter, maar B. had het touw nog niet goed losgesneden toen de helikopter wegvloog.

De abseiler werd voor het oog van duizenden toeschouwers honderden meters meegesleurd, en overleefde zijn verwondingen niet. Naast de schuld van de boordwerktuigkundige ging er nog meer niet goed rondom de demonstratie volgens de aanklager. Dat woog de officier van justitie mee in zijn strafeis.

Veiligheidsmissers

Het ongeluk was omgeven door veiligheidsmissers. Tekens van abseilers van de landmacht dat ze geland en losgekoppeld zijn, waren marineman B. niet bekend.

Een splinternieuw systeem waarmee abseilers zichzelf loskoppelen, bevat een palletje dat met dikke handschoenen nauwelijks is weg te trekken. Gebruik van het systeem is door de Commandant der Strijdkrachten ingeperkt.

Snijden

Boordwerktuigkundige B. was omwille van een snellere en spectaculairdere actie gevraagd om touwen te snijden, die normaal anders worden losgekoppeld. Snijden in noodgevallen oefent de marine nooit.

Ook moest B. zuinig snijden, om weinig touwlengte te verspillen. Hoewel niemand in de cockpit het letterlijk voorgeschreven commando 'achterin gereed, voorin overnemen' van B. heeft gehoord, vloog de helikopter weg op het sein 'go'.

Alle andere missers ten spijt, had B. volgens de aanklager beter moeten kijken en heeft hij het touw op de verkeerde plek doorgesneden.

Raadsman

Volgens raadsman Geert-Jan Knoops valt de schuld niet simpelweg bij zijn cliënt te leggen. Er was volgens hem niet alleen sprake van een opeenstapeling van procedurele missers, maar de helikoptercrew stond ook nog eens onder grote druk omdat de demonstratie snel en spectaculair moest verlopen. "Het systeem heeft gefaald", stelde de advocaat.

De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem doet 24 november uitspraak.