DEN HAAG - De Thaise justitie onderzoekt of Joran van der Sloot zich schuldig heeft gemaakt aan vrouwenhandel dan wel de voorbereiding daarvan.

Aanleiding voor het onderzoek is de uitzending van het tv-programma van Peter R. de Vries van afgelopen zondag, waarin te zien is dat Van der Sloot voornemens is Thaise vrouwen naar Nederland te sturen voor exploitatie in de seksindustrie.

Dit heeft een woordvoerster van de Thaise ambassade in Nederland maandag bevestigd. Een band van de uitzending van De Vries is, voorzien van een vertaling in het Thais, inmiddels naar Bangkok verstuurd.

De politie is momenteel op zoek naar getuigen, aldus de woordvoerster. Of de 21-jarige Van der Sloot zal worden gearresteerd, kon zij nog niet zeggen.

Onduidelijk

Het is onduidelijk of Van der Sloot nog in Thailand is. Volgens Peter R. de Vries verblijft hij al enige dagen niet meer in de villa die hij in een buitenwijk van Bangkok bewoont.

Het Openbaar Ministerie in Nederland liet maandag weten vooralsnog geen stappen tegen Van der Sloot te ondernemen, omdat de uitzending Van de Vries daar te weinig aanknopingspunten voor biedt.

Peter R. de Vries zette een tweede undercoveractie tegen Van der Sloot op, omdat deze zich in Thailand met vrouwenhandel bezig zou houden.

Contact

Van der Sloot legde in de zomer via msn contact met een man uit Zaandam, met wie hij communiceerde over Thaise vrouwen en de mogelijkheid hen te exploiteren.

De Zaankanter reisde voor de undercoveractie met een medewerker van Peter R. de Vries af naar Thailand voor een aantal ontmoetingen met Van der Sloot. Tot echte zaken kwam het daar niet. Van der Sloot nam wel duizend euro voorschot in ontvangst.

Holloway

Peter R. de Vries nam Van der Sloot begin dit jaar al op de korrel in de verdwijningszaak-Natalee Holloway. Tegenover 'undercover' Patrick van der Eem biechtte Van der Sloot toen op dat de Amerikaanse in zijn bijzijn is gestorven en dat haar stoffelijk overschot door een vriend van Van der Sloot in zee is gedumpt.

Justitie op Aruba beslist waarschijnlijk vóór het eind van het jaar over het strafrechtelijke lot van Joran van der Sloot in die zaak.

Verklaring

Een verklaring van een getuige over de betrokkenheid van Van der Sloot in die zaak, die zondag ook in het programma zat, is "heel belastend" voor hem.

Dat zei een woordvoerster van het OM in Aruba maandag. "Maar over de toedracht en wijze van de verdwijning van Holloway is de verklaring onvoldoende specifiek."