AMSTERDAM - Jagers gaan de komende dagen wilde zwijnen afschieten die bij Nunspeet de A28 dreigen op te lopen. De maatregel volgt nadat de afgelopen week meerdere auto's op overstekende zwijnen zijn gebotst.

Jagers posten na zonsondergang langs op- en afritten van de snelweg bij Nunspeet en mogen overstekende zwijnen doodschieten. De maatregel is volgens Joke Bijl van Staatsbosbeheer maar enkele dagen van kracht.

Nunspeet

"Voor de langere termijn wordt een wildenzwijnenplan opgesteld door de provincie, Rijkswaterstaat, de wildbeheereenheid en de gemeente Nunspeet." De betrokken partijen gaan bekijken welke maatregelen genomen moeten worden om de zwijnen bij de snelweg weg te houden.

Het is niet eerder voorgekomen dat zwijnen bij Nunspeet de op- en afritten oplopen, meldt Joke Bijl. Waarom dat nu wel gebeurd is, is niet duidelijk. Bijl denkt dat het effectief is om een aantal dagen zwijnen af te schieten. "Het zijn slimme beesten. Als een aantal zwijnen wordt afgeschoten, blijven andere zwijnen vermoedelijk weg bij de snelweg."

Opheldering

ChristenUnie-Statenlid Lubbert van den Heuvel heeft het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland om opheldering gevraagd over het zwijnenprobleem. Hij wil weten waarom er nog geen wildroosters zijn geplaatst op de provinciale wegen die de A28 kruisen. Volgens Van den Heuvel kunnen zwijnen via de Elspeterweg en de Eperweg de snelweg op.

Een woordvoerder van de provincie Gelderland laat weten dat het afschieten van de zwijnen een tijdelijke oplossing is. Volgens haar is het niet mogelijk om van de een op de andere dag wildroosters in de wegen aan te leggen. Maatregelen volgen zodra een onderzoek naar de mogelijkheden om het probleem op te lossen is afgerond.