SCHIJNDEL - De brandweer heeft maandag urenlang werk gehad aan het bestrijden van een brand in een oud gebouw in het centrum van Schijndel. In de loop van de middag was de brand onder controle.

Het nablussen duurt vermoedelijk nog tot dinsdagochtend vroeg, zei een woordvoerster van de politie. De oorzaak van de brand, die het pand goeddeels verwoestte, is nog onbekend.

De brandweer rukte uit met vijftig mensen. De bewoners van antikraakwoningen in het gebouw wisten zich op tijd in veiligheid te brengen. Een van hen is naar het ziekenhuis gegaan met ademhalingklachten.

De brandweer haalde het bluswater uit de Zuid-Willemsvaart. Er is daarvoor een waterleiding aangelegd van drie kilometer. Een grote brandslang kruist de rondweg om het Brabantse dorp die daarom is afgesloten voor vrachtverkeer.

Bij de brand kwam veel rook vrij met een verhoogde concentratie koolstofmonoxide. De brandweer adviseerde omwonenden om ramen en deuren dicht te houden. Het vele publiek dat op de brand af kwam, kreeg het verzoek om niet in de rook te gaan staan.

Brand in oude bibliotheek Schijndel